Friday, October 9, 2015

Radiografia sanului - Mamograma 2D sau 3D ?


Eu sunt tehnician ce performa mamograme - astfel detin urmatoarele informatii la prima mana.

Cand intri intr-o sala de examinare pe perete trebuie sa fie expus in rama certificatul de acreditare pentru practica medicala in cauza. Tehnologistul trebuie sa fie inregistrat cu asociatia radiografilor din locatia voastra. Daca tehnicianul nu este inregistrat cu o asociatie profesionala inseamna ca nu este obligat sa participe la cursuri de educatie continua.

Mamogramele sunt de doua feluri :

 1. preventive -  anuale pentru prevenirea cancerului si mamograme suplimentare sau diagnostic .NU te programa pentru mamaograma preventiva daca :

A.din sfarc curge vre-o substanta
B.sanii prezinta inflamatie
C.ai o durere localizata ce o poti arata cu degetul
D.sfarcurile se retrag si este ceva nou pentru tine
E.pielea sanului este ingrosata sau are aspectul cojii de portocala
F.pielea sanului are culoare schimbata
G.observi indentatie in anatomia sanului
H.simti ceva nou cand compare cu sanul alternativ


 2. diagnostic -  dupa ce o leziune a fost gasita ,dupa operatie sau orice complicatie .Mamograma pentru diagnostic consta intr-o serie de imagini putin diferite  decat cea pentru prevenire si in general radiologul interpreteaza imaginile cand esti inca in sala de asteptare si poate cere imagini aditionale inainte sa parasesti clinica, cu un diagnosic stabilit.
 Cand te programezi pentru mamograma alege data examenului la o saptamana  dupa ciclul menstrual  pentru ca sa nu te doara prea tare compresia.De asemeni poti lua un medicament de durere daca esti foarte sensibila.

AI DE ALES INTRE MAMOGRAMA 2D SAU 3D.NU TE BAZA PE RECOMANDAREA DOCTORULUI CACI POTI RAMANE NE-INFORMATA.CERCETEAZA SI AFLA CE TIP DE TESUT ESTE PREDOMINANT IN COMPOZITI ASANULUI TAU.DACA E PREA DENS ALEGE 3D CHIAR DACA E MAI SCUMP.GASESTE SPONSOR.ORICE ABNORMALITATE SE VERIFICA CU ULTRASUNET SAU MR.

Vezi aici diferenta intre tesuturi.Cum arata imaginile tale?

 http://densebreast-info.org/

Pentru 2D iti tii respiratia scurt si apoi imaginea apare digital pe ecran iar doza de radiatie este neglijabila.( MERGI PANA LA SCREEN SA VEZI TU IMAGINILE SI SA STABILESTI DACA POZA ESTE MAI MULT NEAGRA = GRASIME SAU MAI MULT ALBA= TESUT DENS IN CARE NU SE VEDE CANCERUL PREA BINE).
Pentru 3D tii respiratia in 2 doze scurte (sau deloc ) si tubul radiographic se misca deasupra sanului ca in examenul CT pentru cateva secunde in plus fata de 2D; felii subtiri de san sunt fotografiate in serie pentru a forma o singura imagine (COMPOSIT) cu detalii fine iar doza de radiatie per imagine  este tripla.3D prezinta avantaje tehnice deoarece imaginea este clara si mai usor de interpretat de catre radiolog.3D este recomandat pentru sanul tanar fibro-glandlular, pentru orice femeie cu sani densi si pentru cele ce au rude apropiate diagnosticate cu - cancer de san.

NU TOATE ASIGURARILE MEDICALE ACOPERA 3D.INTREBATI!

Cand te prezinti la examenul radiografic mamar nu folosi parfum sau pudra pentru ca apar ca artifacts in imaginea finala si residuurile pot fi interpretate drept  calcificari minuscule.Calcificarile asezate in anumite grupari sunt indicatii pentru posibil/potential cancer.NU NEGLIZA ORICE COMENTARIU DIN RAPORT CE MENTIONEAZA ARHITECTURA DISTORTIONATA, INSEMANA PRE-CANCER.

Adu imaginile vechi daca schimbi doctorul - este esential sa ai studiile de la un an la altul impreuna, pentru comparatie, pe un CD.

Toate alunitele trebuiesc marcate pentru a nu fi interpretate ca patologie.La fel si cicatricile.ESTE DATORIA TA SA CERI CA ALUNITELE S FIE MARCATE DACA TEHNICIANUL UITA.

Daca esti insarcinata trebuie sa anunti tehnicianul pentru a te proteja cu bariera fizica  ce contine plumb.
Daca alaptezi hraneste copilul inante de mamograma sau mai bine cere sonograma.


Incearca sa nu te incordezi pentru ca muschii pectorali trag (RETRACT) inapoi sanul si informatie (TESUT) esentiala poate fi ratata.Compresia este cel mai important aspect al examenului tau.Ideal compresia este de 3 cm si garanteza reducerea expunerii la raze x cand este aplicata corect impreuna cu separarea structurilor interne pentru vizualizare ideala.
Sanii au patru portiuni superioara,inferioara,laterla si mediala.Toate aceste portiuni trebuie sa apara in cele doua imagini per san combinate.Doua proiectii  CC ce demonstreaza partea superioara si inferioara,suprapuse dar comprimate si doua proiectii MLO ce trebuie sa demonstreze parte din muschiul pectoral vizualizat pana in dreptul liniei sfarcului (ganglioni pot fi OBSERVATI IDEAL) plus demonstrarea unei sectiuni de grasime in spatele sectiunii glndulare, si partea mediala - in special linia de sub san cu sfarcul demonstrat in profil.Partile superioara si mediala sunt mobile  si tehnicianul are sa traga delicat acest tesut inspre receptor.Compresia este critica pentru succesul acestei proceduri - de asemeni oprirea respiratiei pentru o imagine clara.Compresia este potrivita cand sanul este firm.Compresia  se  efectueaza cu diverese pedale din plastic tare transparent in functie de scopul imaginii respective.O compresie buna rezulta intr-o imagine cu contrast bun, usor de interpretat de radiolog.
 Colaboreaza cat poti tu de bine cu radiograful,este spre binele tau si putin discomfort nu a omorat pe nimeni!Daca simti ca pielea sub san e prea intinsa sau pedala te apasa pe umar prea tare  spune ceva!TREBUIE RE-POZITIONAT SANUL.
Mana ce se odihneste pe masina x ray trebuie sa fie relaxata si umerii relaxati.Comunica cu tehnicianul daca simti un muschi care este  prea intins/incordat pentru a incepe positionarea de la inceput.RESPIRA DE CATEVA ORI ADANC SI EXPIRA TOTUL INAINTE DE COMPRESIE.

Un tehnician experimentat te expune doar de 4 ori (fiecare san pozitionat perpendicular pe receptor si oblic) in cazul mamogramei preventive dar in cazul diagnosticului pot fi pana la 9 imagini capturate.Pentru diagnostic avansat poti cere alt fel de examinare precum MR/PET .FERESTE-TE DE EXAMENUL STEREOTACTIC ESTE INVAZIV SI ESUEAZA DES.CA ALTERNATIVA ALEGE ULTRASUNET.
O proiectie laterala sau cc (cranio- cauldala) exagerat  poate fi facuta in mod exceptional pentru mamograma preventiva in cazul in care un aspect al sanului nu este bine vizualizat.
Pentru femeile ce au implant ( subpectoral sau suprapectoral) se efectueaza 8  radiografii in total .Se efectueaza proiectii cu implantul in loc si apoi cu implantul indepartat.Pentru cazul in care implantul nu se deplaseaza deoarece este situat in spatele muschilor pectorali o proiectie laterala se efectueaza bilateral.In situatia in care implantul este encapsulat pozitionarea implantului prin indepartare este dureroasa.UNEORI CANCERUL ESTE ASCUNS SUB IMPLANTURI.
Pentru femeile suprponderale se fac 4 imagini per san per proiectia CC si 3 per proiectia MLO.

Dupa radiografii cere un DVD cu imaginile pentru acasa.Aici sunt gratuite.Intreba cat dureaza pana primesti raportul medicului radiologist iar daca se stabileste ca ai imagini pentru diagnostic atunci informeaza-te ca sa stii ce urmeaza.Poti gasi chiar in postarile mele  idei.

 Daca te cheama inapoi pentru imagini suplimentare poate fi un artifact (o umbra, un umar in imagine, barbia,parul,lant), poate fi pielea rulata gresit,poate fi procesul chimic in sine,poate fi un cist sau o leziune beningna (non canceroasa),poate fi imaginea miscata.

Daca este ceva patologic imagini gen magnificarea locului cu leziune,imagine tangentiala pentru stabilirea locului exact,laterala pentru observarea dinmicii leziunii (se misca sau nu, in ce directie).

Daca iti gasesc un neoplasm, ca in cazul meu, nu dispera sau te deprima la gandul  :"De ce eu? Pentru ce mi se intampla asta chiar mie?! ".Regrupeaza-te caci traiesti in secolul 21 si ai mare noroc sa beneficiezi de  tehnologia disponibila.MULTUMESTE UNIVERSULUI CA AI GASIT SUPRRIZA LA TIMP!
Acest lucru poate sa iti schimbe viata radical, in bine.Ai incredere ca Cel de Sus iti vrea binele si totul se va sfarsi cu bine.
Scrie-mi daca ai intrebari si cu mare drag am sa te sustin - este scopul meu .

No comments:

Post a Comment