Friday, October 16, 2015
Cand cancerul revine..tratament alternativ
Un video in care pacienta care a suferit initial de cancer stagiul 3 se opereaza de mastectomie dubla si apoi peste 9 luni tuseste pentru o perioada lunga, nu se vindeca cu medicamente si astfel ajunge sa descopere ca are cancer pentru a doua oara:
https://www.youtube.com/watch?v=v4-tgpp7kkk
Ea a refuzat chimioterapia dar a recurs la terapia la vitamina c si B17,plus sauna,etc..
A doua oara cancerul a revenit agresiv cu potential de a cauza pareza.
De data asta a recurs la radiatii,tusea s-a inrautatit, a facut pneumonie,arsuri.22 ture de radiatii, s-a oprit tusea dar ..
Aceasta pacienta mentioneaza cum indicatiile radiologistului cu privire la posibila revenire au fost ignorate.
Mai mentioneaza tratament facut in Mexico B17,terapia cu ozon, tratament hypo baric(metal si sticla) , schimbarea sangelui ce dureaza 4 ore, protocol cu enzyme,4 luni - o data pe saptamana un vaccine contra cancerului,clisma cu cafea.
Intre februarie si octombrie s-a vindecat de cancer cu cele mentionate mai sus - a costat mult insa.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Monica Enescu este o tânără din Craiova, ce se ocupă în prezent cu finalizarea doctoratului în Imagistică Medicală la Universitatea Oxford. Ea şi-a propus să găsească o soluţie pentru a ajuta bolnavii de cancer, iar pentru a face acest lucru, lucrează în cadrul unui proiect ce are drept centru de interes studiile clinice ale noilor tratamente pentru cancer, care sunt supervizate cu ajutorul imagisticii, potrivit informaţiilor publicate de site-ul Ligii Studenţilor Români în Străinătate. Enescu face parte dintr-o echipă multidisciplinară, în care ocupă rolul inginerului. În cadrul proiectului, rolul ei este de a modela matematic tumorile şi de a propune soluţii software în scopul analizei optime a imaginilor.
În noiembrie 2009, s-a angajat la centrul de imagistică medicală al KU Leuven, Belgia unde a lucrat la o cercetare fundamentală pentru prelucrarea imaginilor medicale. Monica Enescu se gândeşte cum să inventeze un algoritm care să detecteze tumorile mai bine decât medicii.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Decembrie,4,2015 Azi la munca am aflat ca pentru cancer avansat 3B se poate face transfuzie cu stem cells si functioneza! Acest tratament a fost obtinut de persoana in cauza prin inverventia avocatului, insa.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/tratamente-naturiste-cancer/88009/semintele-de-pot-reduce-tumorile-cancerului-de-san/
Friday, October 9, 2015
Radiografia sanului - Mamograma 2D sau 3D ?
Eu sunt tehnician ce performa mamograme - astfel detin urmatoarele informatii la prima mana.
Cand intri intr-o sala de examinare pe perete trebuie sa fie expus in rama certificatul de acreditare pentru practica medicala in cauza. Tehnologistul trebuie sa fie inregistrat cu asociatia radiografilor din locatia voastra. Daca tehnicianul nu este inregistrat cu o asociatie profesionala inseamna ca nu este obligat sa participe la cursuri de educatie continua.
Mamogramele sunt de doua feluri :
1. preventive - anuale pentru prevenirea cancerului si mamograme suplimentare sau diagnostic .NU te programa pentru mamaograma preventiva daca :
A.din sfarc curge vre-o substanta
B.sanii prezinta inflamatie
C.ai o durere localizata ce o poti arata cu degetul
D.sfarcurile se retrag si este ceva nou pentru tine
E.pielea sanului este ingrosata sau are aspectul cojii de portocala
F.pielea sanului are culoare schimbata
G.observi indentatie in anatomia sanului
H.simti ceva nou cand compare cu sanul alternativ
2. diagnostic - dupa ce o leziune a fost gasita ,dupa operatie sau orice complicatie .Mamograma pentru diagnostic consta intr-o serie de imagini putin diferite decat cea pentru prevenire si in general radiologul interpreteaza imaginile cand esti inca in sala de asteptare si poate cere imagini aditionale inainte sa parasesti clinica, cu un diagnosic stabilit.
Cand te programezi pentru mamograma alege data examenului la o saptamana dupa ciclul menstrual pentru ca sa nu te doara prea tare compresia.De asemeni poti lua un medicament de durere daca esti foarte sensibila.
AI DE ALES INTRE MAMOGRAMA 2D SAU 3D.NU TE BAZA PE RECOMANDAREA DOCTORULUI CACI POTI RAMANE NE-INFORMATA.CERCETEAZA SI AFLA CE TIP DE TESUT ESTE PREDOMINANT IN COMPOZITI ASANULUI TAU.DACA E PREA DENS ALEGE 3D CHIAR DACA E MAI SCUMP.GASESTE SPONSOR.ORICE ABNORMALITATE SE VERIFICA CU ULTRASUNET SAU MR.
Vezi aici diferenta intre tesuturi.Cum arata imaginile tale?
http://densebreast-info.org/
Pentru 2D iti tii respiratia scurt si apoi imaginea apare digital pe ecran iar doza de radiatie este neglijabila.( MERGI PANA LA SCREEN SA VEZI TU IMAGINILE SI SA STABILESTI DACA POZA ESTE MAI MULT NEAGRA = GRASIME SAU MAI MULT ALBA= TESUT DENS IN CARE NU SE VEDE CANCERUL PREA BINE).
Pentru 3D tii respiratia in 2 doze scurte (sau deloc ) si tubul radiographic se misca deasupra sanului ca in examenul CT pentru cateva secunde in plus fata de 2D; felii subtiri de san sunt fotografiate in serie pentru a forma o singura imagine (COMPOSIT) cu detalii fine iar doza de radiatie per imagine este tripla.3D prezinta avantaje tehnice deoarece imaginea este clara si mai usor de interpretat de catre radiolog.3D este recomandat pentru sanul tanar fibro-glandlular, pentru orice femeie cu sani densi si pentru cele ce au rude apropiate diagnosticate cu - cancer de san.
NU TOATE ASIGURARILE MEDICALE ACOPERA 3D.INTREBATI!
Cand te prezinti la examenul radiografic mamar nu folosi parfum sau pudra pentru ca apar ca artifacts in imaginea finala si residuurile pot fi interpretate drept calcificari minuscule.Calcificarile asezate in anumite grupari sunt indicatii pentru posibil/potential cancer.NU NEGLIZA ORICE COMENTARIU DIN RAPORT CE MENTIONEAZA ARHITECTURA DISTORTIONATA, INSEMANA PRE-CANCER.
Adu imaginile vechi daca schimbi doctorul - este esential sa ai studiile de la un an la altul impreuna, pentru comparatie, pe un CD.
Toate alunitele trebuiesc marcate pentru a nu fi interpretate ca patologie.La fel si cicatricile.ESTE DATORIA TA SA CERI CA ALUNITELE S FIE MARCATE DACA TEHNICIANUL UITA.
Daca esti insarcinata trebuie sa anunti tehnicianul pentru a te proteja cu bariera fizica ce contine plumb.
Daca alaptezi hraneste copilul inante de mamograma sau mai bine cere sonograma.
Incearca sa nu te incordezi pentru ca muschii pectorali trag (RETRACT) inapoi sanul si informatie (TESUT) esentiala poate fi ratata.Compresia este cel mai important aspect al examenului tau.Ideal compresia este de 3 cm si garanteza reducerea expunerii la raze x cand este aplicata corect impreuna cu separarea structurilor interne pentru vizualizare ideala.
Sanii au patru portiuni superioara,inferioara,laterla si mediala.Toate aceste portiuni trebuie sa apara in cele doua imagini per san combinate.Doua proiectii CC ce demonstreaza partea superioara si inferioara,suprapuse dar comprimate si doua proiectii MLO ce trebuie sa demonstreze parte din muschiul pectoral vizualizat pana in dreptul liniei sfarcului (ganglioni pot fi OBSERVATI IDEAL) plus demonstrarea unei sectiuni de grasime in spatele sectiunii glndulare, si partea mediala - in special linia de sub san cu sfarcul demonstrat in profil.Partile superioara si mediala sunt mobile si tehnicianul are sa traga delicat acest tesut inspre receptor.Compresia este critica pentru succesul acestei proceduri - de asemeni oprirea respiratiei pentru o imagine clara.Compresia este potrivita cand sanul este firm.Compresia se efectueaza cu diverese pedale din plastic tare transparent in functie de scopul imaginii respective.O compresie buna rezulta intr-o imagine cu contrast bun, usor de interpretat de radiolog.
Colaboreaza cat poti tu de bine cu radiograful,este spre binele tau si putin discomfort nu a omorat pe nimeni!Daca simti ca pielea sub san e prea intinsa sau pedala te apasa pe umar prea tare spune ceva!TREBUIE RE-POZITIONAT SANUL.
Mana ce se odihneste pe masina x ray trebuie sa fie relaxata si umerii relaxati.Comunica cu tehnicianul daca simti un muschi care este prea intins/incordat pentru a incepe positionarea de la inceput.RESPIRA DE CATEVA ORI ADANC SI EXPIRA TOTUL INAINTE DE COMPRESIE.
Un tehnician experimentat te expune doar de 4 ori (fiecare san pozitionat perpendicular pe receptor si oblic) in cazul mamogramei preventive dar in cazul diagnosticului pot fi pana la 9 imagini capturate.Pentru diagnostic avansat poti cere alt fel de examinare precum MR/PET .FERESTE-TE DE EXAMENUL STEREOTACTIC ESTE INVAZIV SI ESUEAZA DES.CA ALTERNATIVA ALEGE ULTRASUNET.
O proiectie laterala sau cc (cranio- cauldala) exagerat poate fi facuta in mod exceptional pentru mamograma preventiva in cazul in care un aspect al sanului nu este bine vizualizat.
Pentru femeile ce au implant ( subpectoral sau suprapectoral) se efectueaza 8 radiografii in total .Se efectueaza proiectii cu implantul in loc si apoi cu implantul indepartat.Pentru cazul in care implantul nu se deplaseaza deoarece este situat in spatele muschilor pectorali o proiectie laterala se efectueaza bilateral.In situatia in care implantul este encapsulat pozitionarea implantului prin indepartare este dureroasa.UNEORI CANCERUL ESTE ASCUNS SUB IMPLANTURI.
Pentru femeile suprponderale se fac 4 imagini per san per proiectia CC si 3 per proiectia MLO.
Dupa radiografii cere un DVD cu imaginile pentru acasa.Aici sunt gratuite.Intreba cat dureaza pana primesti raportul medicului radiologist iar daca se stabileste ca ai imagini pentru diagnostic atunci informeaza-te ca sa stii ce urmeaza.Poti gasi chiar in postarile mele idei.
Daca te cheama inapoi pentru imagini suplimentare poate fi un artifact (o umbra, un umar in imagine, barbia,parul,lant), poate fi pielea rulata gresit,poate fi procesul chimic in sine,poate fi un cist sau o leziune beningna (non canceroasa),poate fi imaginea miscata.
Daca este ceva patologic imagini gen magnificarea locului cu leziune,imagine tangentiala pentru stabilirea locului exact,laterala pentru observarea dinmicii leziunii (se misca sau nu, in ce directie).
Daca iti gasesc un neoplasm, ca in cazul meu, nu dispera sau te deprima la gandul :"De ce eu? Pentru ce mi se intampla asta chiar mie?! ".Regrupeaza-te caci traiesti in secolul 21 si ai mare noroc sa beneficiezi de tehnologia disponibila.MULTUMESTE UNIVERSULUI CA AI GASIT SUPRRIZA LA TIMP!
Acest lucru poate sa iti schimbe viata radical, in bine.Ai incredere ca Cel de Sus iti vrea binele si totul se va sfarsi cu bine.
Scrie-mi daca ai intrebari si cu mare drag am sa te sustin - este scopul meu .
Thursday, October 1, 2015
Ganduri care nu-mi dau pace
A trecut anul si in repetate randuri ma regasesc trecand in revista ,mental, evenimentele medicale traite in 2014 ..........si imi spun eu mie,maiiii - de ce nu ai procedat astfel:
1.Cand am avut un sentiment - gut feeling- ca trebuie sa am ceva la san NU AM MERS SA FAC MAMMOGRAMA CACI AVEM SUB 40 ANI!Greseala radicala!!!
Nu conteaza varsta.Urmeaza intuitia si recunoaste simptomele ca:mancarimea,venele exacerbate,roseata,intepaturile..
AI GASIT O LEZIUNE? TREBUIE SA DESCRII DOCTORULUI DE CAT TIMP O AI,IN CE LOC ESTE - ESTE MOBILA SAU FIXA ,CE FORMA SI CONSISTENTA ARE (MOALE/TARE),ESTE SUPERFICIALA SAU ADANCA IN TESUT, DACA DOARE,DACA AI RUDE CE AU CANCER,DACA A FOST MAMA TA EXPUSA LA PRODUSE CHIMICE CAND ERAI IN UTER,DACA AI FOST RADIATA INAINTE DE 20 ANI.
2.Dupa gasirea leziunii am avut vizita a doua zi cu doctorul si mamograma insa NU AM CERUT UN EXAMEN RADIOLOGIC MAI AVANSAT precum tomosinteza sau digital in 3D (pentru vizualizarea buna a pozitiei exacte).
3.Pana in ziua de azi nu intelg in detaliu natura leziunii mele (aszisa surpriza).Nici doctorul chirurg,nici una dintre trei oncoloage NU AU EXPLICAT PE MAMMOGRAMA cum a evoluat tumoarea (orizontal,vertical sau in adancime masurand de la suprafata pielii,sau la ce rata s-a marit).Una singura a precizat ca probabil cancerul din duct a devenit invaziv (agresiv) in cateva luni numai.Nu trebuia ingaduit ca doctorul sa ghideze fiecare intalnire dupa un plan pre-stabilit - chiar in ciuda tentativelor mele..De ce ? Pai de exemplu daca leziunea este de gen proliferic atipic sansele pentru dezvoltarea cancerului sunt mai ridicate;femeile cu hiperplasie atipica au de 4-5 ori mai mare predispozitie!!(se prezinta sub forma de exces de material celular in duct sau lobulii sanului iar structura sanului nu apare normala).Toate aceste detalii pot oferi o prognoza pentru viitor si un tratament eficient.
4.Cand s-a stabilit malignancy nu trebuia sa accept biopsy (needle biopsy este mai ieftina decat operatia) ci direct extirparea prin operatie a intregului neoplasm plus suprafata ce il inconjoara - astfel as fi grabit procesul de eliminare si poate nu s-ar mai fi facut greseli de genul : "oh am lasat o margine prea aproape de leziune, hai sa refacem operatia". Odata ce nodulul santinela/axilar este invadat este stabilit stagiul avansat ( de radiologist) si nu mai ai nevoie de confirmare prin biopsie a neoplasmului ci direct extirpare de catre chirurg.As recomanda gasirea altui doctor in cazul in care doctorul actual nu este receptiv la framantari personale deoarece is gonna get worse from here on (situtia are sa se inrautateasca).In prezent exista alternativa pentru evaluarea ganglionului santinela care se poate efectua prin elastograma ce indica prezenta maligna in noduli.
http://www.iame.com/breast-elastography.html
5.Nu regret decizia finala de a renunta la ambii sani,PROFILACTIC dar regret faptul ca nu a fost posibil sa am reconstructia imediata.O vaga evidenta de distorsiune arhitecturala (atipic) a compozitiei celui de al doilea san a reprezentat pentru mine un semn suficient de alarma.Avem noduli limfatici in zona sternului prin care cei doi sani "comunica" ;mai mult sistemul venos face legatura intre cei doi sani si cancerul se poate transmite la cel de al doilea san si pot trece ani pana semnele devin vizibile.Sanii sunt ca niste gemeni care au intr-un final cam aceleasi probleme.Automat al doilea san trebuie verificat cu atentie.In zona axiala(ganglionul santinela) avem 30-40 ganglioni ce filtreaza 75% din fluidul limfatic si tumoarea invaziva aferenta, de unde acesta este si primul loc operat si in care se gaseste metasaza.Prin disectarea ganglionilor limfatici (unul vs multi) via biopsie pe sentinela sau axilara se stabileste cat de extinsa este boala - stagiul leziunii,2- 3 (III A/IIIB langa suprafata pielii /IIIC cancers ce sunt in limfa sub clavicula )indicand inceput de metastaza. Stagiul este (progresul bolii pe etape) necesar pentru stabilirea tratamentului 0-4 (neoplasm de stagiu 0 este cancer neinvaziv,contiut in duct sau lobuli iar 4 este metstaza extinsa la alte organe decat locul initial).Un clasament si mai detaliat al leziunilor este bazat pe scorul :tumoare marime/ganglion afectati/metastaza in afara sanului.
TX- neoplasmul nu poate fi desemnat
T0 - nu exusta evidenta a neoplasmului
Tis - cancerul nu este invaziv (DCIS)
T1 - cancer 2cm sau mai mic
T2 - cancerul intre 2-5 cm
T3 - cancerul mai mare de 5 cm
T4 - neoplasmul este de orice marime si s-a extins in muschii pieptului
Clasificare dupa ganglioni limfatici:
Nx - ganglionii nu pot fi evaluati (probabil extirpati)
No- ganglionii regionali nu sunt implicati
N1- cancerul a invadat ganglionii axiali (ipsilateral)
N2- cancerul a invadat ganglionii limfatici sau sau ganglionii interni mamari, ipsilateral
N3 - cancer a invadat o combinatie de : ganglioni interni mamari,pe cei supra claviculari sau infra claviculari ipsilatral (aceeasi parte).
Clasificare dupa metastaza :
M0 - nu exista evidenta VIZIBILA (in radiografie sau clinic) ca neoplasmul a invadat alte organe - SITUATIA MEA ACTUALA
cM0 (i+) - tumoare detectata microscopic (in sange,maduva sau ganglioni departe de sursa) in absenta evidentei VIZIBILE( in radiografie sau clinic) - mie mi s-a spus ca nu este posibil astfel de test pentru cancer de san dar pentru prostata sau glande adrenale - da !!!!
M1 - invazia altor organe s-a produs bazat pe evidenta clinica, radiografica sau histologica.
Clasificare BI-RADS (Imaging Reporting And Data System):
pentru interpretatea uniforma per radiologisti/patologi:
Catogorii 0- 5
Categoria 0 - necesita imagini suplimentare (ex: mamograme cu vedere magnificata,sonograma,etc)
Categoria 1 - negativ
Categoria 2 - gasit leziune benigna
Categora 3 - probabil benign insa vizita in 3-6 luni recomandata
Categoria 4 - leziune suspicioasa, biopsie recomandata
Categoria 5 - recomandare pentru actiune
PENTRU FEMEILE CU ISTORIE DE CANCER MAMAR EXISTA SANSE DE RE-APARITIE DE 3-4 ORI MAI MARI IN ACELASI SAN SAU CEL DE AL DOILEA SAN.MAI MULT ACESTE FEMEI SUNT EXPUSE LA RISC PENTRU CANCER OVARIAN SI UTERIN CARE SUNT CAUZATE DE FACOTRI SIMILARI.(per Americn Cancer Society)
Mamograma sanilor tineri NU identifica cancerul/calcificarile preliminare cu usurinta pentru ca tesutul este fibroglndular,dens.De aceea 3D,MR si tomosinteza trebuiesc folosite mai cu seama inainte de 40 ani.(O leziune bine conturata poate semnala implicatia ganglionului).Desi cadrele medicale sustin ca biopsia nu este o metoda invaziva eu indraznesc sa ii contrazic.Sanul nu are sa mai fie acelasi dupa extragerea fasiilor de tesut - ramane deformat in special cand leziunea are 2 cm plus; necroze pot fi cauzate de trauma.Tumoarea mea continea necroza,dar ce altceva?
6.Nu m-am intalnit cu un patologist sa discutam ce fel de teste a facut pe probele de tesut obtinute la Needle biopsy (diagnostic histopatologic).As fi vrut sa stiu daca a analizat tesutul din sanul al doilea si ce a descoperit acolo (o posibila metoda este lumina polarizata).Interpretatea patologica este subiectiva si trebuie sa ai a doua parere.Nu exista un consens general in privinta tratamentelor de aceea colaborarea intre chirurg,oncolog,radiologist,patolog este esentiala.Good luck with that - Noroc bun!
7.Regret ca pe intreaga durata a tratamentelor nu am avut acces la o nurse navigator care detine informatii foarte utile pentru pacienti.
8.Odata ce am terminat chimioterapia am ramas framantata de gandul ca terapia sistemica cu Tamoxifen ( efectiv petru hormoni produsi de ovare only) poate nu este pentru mine.O a doua opinie a confirmat necesitatea terapiei hormonale pentru 5-10 ani dar nu a recomandat vaccinul oferit de prima oncoloaga pentru suprimarea ovarelor deoarece efectele secundare s-ar dubla.Chiar si asa, fara explicatia stagiului si a patologiei nu am convingerea ca nu mi s-a prescris doar ceva generic bazat pe statistici.Un mapping exact al ganglionilor extrasi plus,analiza compozitiei tumorii (gradul) nu a avut loc.Tamoxifen scade posibilitatea revenirii cancerului DAR NU O ELIMINA.Cancerul poate reveni in locul initial sau mai departe, unde a fost transportat.
Anatomia sanului si explicarea circulatiei fluidului limfatic si al sangelui din:
http://ultrasoundregistryreview.com/BreastTrial4.html
Decembrie/4/2015
Azi la seminarul matinal cu doctorii radiologi a fost invitat un chirurg plastic care a declarant ca 90% din suplementul sanguine alocat in zona piptului este terminat odata cu mastectomia!!!!Astfel sistemul imunitar devine foarte vulnerabil si infectii se intampla mai usor.
Martie/17/2016
Un an check - Tamoxifen nu a afectat uterul deloc.
Subscribe to:
Posts (Atom)